grower forum Bohemiaseeds , grower bazar free.

forum pro všechny , free speech forum - svoboda slova
Právě je čtv 28. bře 2024 15:11:32

Všechny časy jsou v UTC




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvek: 1 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pěstování chilli pro začátečníky
PříspěvekNapsal: čtv 30. led 2014 8:56:34 
Offline
Mad Head
Uživatelský avatar

Registrován: stř 29. led 2014 2:32:33
Příspěvky: 436
Pěstování chilli pro začátečníky

Semena

Pěstování vlastních chilli musíme ze semen (nebo je i možnost řízkováním). Existuje spousta fantastických odrůd, které jsou k výběru. A to i pro úplné začátečníky, kteří chtějí zaručeně něco vypěstovat a nechtějí čekat příliš dlouho. Obvykle kratší doba pěstování je u Capsicum annuum. Je to dobrá volba, a to zejména pro každého, kdo pěstuje v chladnějším podnebí. Semena můžete zakoupit buď v zahradnictví (obyčejné druhy). Nebo v seed bankách, které prodávájí mnoho odrůd.


Klíčení

Toto je pravděpodobně jedna z nejvíce diskutovaných fázi, který nabízí nejvíce názórů. Hlavní požadavky na klíčení je teplo, vlhkost a kyslík. Semena je možné nechat naklíčit mnoha způsoby, ubrousek, vata, křemičitá kostka (dle mého názoru nejštetrnější způsob pěstování), ale nejjednodušší rostoucí médium je substrát. Který musí být sterilní! - před výsevem provedeme tak, že používanou hlínu dáme na půl hodiny péct a tak veškeré houby a plísně zlikvidujeme.

Nezáleží jakou pěstební nádobu používáte, jsou však důležité drenážní otvory. Semena zasejte nejhloubějí 3 mm pod povrch. Mají pouze tolik uložené energie, aby se dostali ku světlu. Když zasejete níže, může se stát že semena nevyklíčí.

Substrát musí být vlhký né přemokřený. Zavlažování provádíme nejlépe rozprašovačem. Klademe důraz také na teplotu, která by měla být v této fázi 24° C. Můžeme použít mini pařeniště, které dáme na topení a pod něj ještě raději nějakou desku. Jelikož vyšší teplota + voda = vysoká vlhkost, která nám může způsobit plíseň na médiu nebo hnití semen.
Pro úspěšné vyklíčení je zapotřebí od 1 - 3 týdny, než semeno pukne a začne se objevovat kořínek. Po nasazení děložník lístku je důležité přemístění na co nejvíce světla. Jižní strana okna nebo umělé osvětlení 18/6.


Přesazení

Chilli obecně produkuje sady listů v párech. První soubor se nazývájí děložní, další jsou už první opravdový soubor listů. Jakmile vyraší je zapotřebí je přesadit do většiho. Postačí květináček o průměru 10 cm. Až kořeny začnou prorůstat odvodněním ve spodní části, postupně můžeme přesazovat do většího. Můžeme je ponechat na okně nebo přesadit ven do skleníku, fóliovníku, ale až poinou mrazy. Jelikož všeobecně jsou náchylné na mráz.


Výživa

Stejné jako u všech plodových rostlin. Důležitý pro růst jsou dusíkatá hnojiva. Pro květ a plod draslík a fosfor. Základem je ovšem dobrá půda. Nejlépe když pod každou rostlinou dáte trochu uleželého kravského hnoje.


Kvetení

Když vaše rostliny začnou kvést. Za oknem je důležité opylovat ručně. A to tak, že štětečkem nebo prstem rozetřete padající pyl z váčků středem květu. Je důležité několikrát opakovat, aby jste měli jistotu, že opylování proběhlo úspěšně. Venku vám k tomu pomůžou povětrnostní vlivy nebo hmyz.


Plod

Pokud je květ správně opylen, začne se ve svym středu objevovat zelená paprička, která bude nadále zvětšovat svůj objem. Může se stát, že svůj vývoj zastaví a nebude dále narůstat a po čase upadne. Tzn že rostlina může mít málo živin, tedy neunese tolik plodů a ty ostatní odhazuje. Může to být také následek mnoha chorob nebo obyčejného přelívání.


____________________________________________________________________________________



Kdy vysadit semena?

Odpověď na tuto otázku bude záviset na tom, zda plánujete pěstovat uvnitř, nebo venku. Budete-li pěstovat pod umělým osvětlením, můžete začít kdykoliv.
Vliv mají místní klimatické podmínky, zejména teploty a přirozeného světla, to bude určovat startovní čas. Výsadbu uvnitř začínáme 4 až 6 týdnů před posledním mrazem. V Británii, je to obvykle na začátku února do poloviny března. Většina odrůd roste nejméně 6 až 9 měsíců až po dozrání plodů.


Vitalita osiva

Chcete-li zvýšit své šance na růst zdravých sazenic, před výsevem je zkontrolujte. Měli byste se zbavit všech, které jsou deformované, popraskané nebo jinak zbarvené. Tmavá skvrna může znamenat příznak choroby. Vysazujte, jen ty nejkvalitnější, největší, ty s nejlepším genetickým potenciálem. Který získáte nejlépe z nějaké osvědčené spolenčnost "seed banky", která se tímto po mnoho let zabývá.


Klíčení testování

Klíčení testování je užitečná metoda kontroly životaschopnosti nově zakoupených nebo uskladněných semen. Před provedením testu klíčení se pokuste zjistit nějaké informace požadavky na klíčivost a době pěstovaných odrůd. Některé odrůdy jako např. 'Habanero' a 'Tepin' můžou klíčit až 6 týdnů.

Chcete-li provést test klíčení. Použijte nejlépe deset semen (čím více, tím přesnější měření) na navlhčený ubrousek, který přikryjte dalším. Dejte na konstatní teplotu, někde na "topení" a vyčkávejte a zapisujte kdy které vyklíčilo. Tím zjistíte zda semená, která máte jsou ještě použitelná nebo na vyhození.


Zlepšení Klíčení

Chile pěstitelé a osiva firmy používají různé techniky ve snaze o zvýšení klíčivosti. Mezi nejčastější jsou fyzické skarifikace a chemické namáčení:

Fyzikální skarifikace, je odstranění části nebo celé tenké vrstvy vnějšího pláště osiva. To lze provést buď ostrým nožem nebo kusem brusného papíru.

S skarifikace chemie (máčení). Myšleno narušení obalu osiva a tím podpoření klíčivost. Používá se např. Kyselina gibberelová (GA3) nebo slabý čaj a ještě holubíh trusu.


Vlhkost

Důležité je aby půda byla vlhká nikoliv mokrá. To podporuje různé plísně a semena začnou hnít.


Teplota půdy

Chilli rostliny, stejně jako jejich genetičtí bratranci rajčata, jsou teplomilné pro období sklizně. To znamená, že stejně jako potřebují vlhké prostředí, semena potřebují i dostatek tepla, aby se probudili z vegetačního klidu. Ve vegetačním klidu mají semena vestavěný mechanismus přežití, který zabraňuje klíčení v chladných podmínkách, které by následně zabil mladé sazenice.

Nicméně i za optimálních podmínek klíčení proces může být pomalý a nepravidelný, jako stupeň spánku a značně liší mezi jednotlivými druhy.

Tropické odrůdy rodu Chinense mívají nejdelší dobu klíčení (mnohdy až na 6 týdnů) a vyšší požadavky na teplotu půdy (24 -32° C). Na druhou stranu, semena rodu Annuum mají mnohem slabší stupeň vegetačního klidu a budou klíčit rychleji i při nižších teplotách (10 - 24° C).

Bez ohledu na druh, měli bychom měli teplotu v rozmezí od 24 - 32° C, optimální se odhaduje na zhruba 29° C. Světlo není pro klíčení důležité.


Pěstební médium

Rašelina a hlína a kompost, perlit (forma sopečného popela), vermikulit (slídy), kostky minerální vlny a hydroponické roztoky jsou všechny běžně používané. Takže co je nejlepší?

Mnoho zkušených pěstitelů říká, že hydroponie je nejlepší způsob pěstování chilli. Ovšem půda je pro začátečníka levná a nejjednodušší. Pěstujeme tedy v lehké, dobře odvodněné půdě s pH, které se pohybuje kolem 6 (mírně kyselá). Kořeny mladé rostliny potřebují také vzduch, stejně jako dostatek tepla a vlhkosti. Přídavek perlitu či vermikulitu do sterilní půdy směsi pomáhá zastavit zhutnění půdy a zlepšení provzdušňění. Při klíčení semen byste se měli vyhnout také půdní směsi, které jsou bohaté na přidané soli, kostní moučka, nebo jinými hnojivy protože je mohou spálit.


____________________________________________________________________________________



Výživa

Základem jsou tři hlavní prvky, které jsou: dusík (N), fosfor (P) a draslík ( K) - NPK.


NPK

Dusík pomáhá zlepšovat zelenou část rostliny, která roste nad zemí. Pokud chybí dusík mohou se objevit zakrnělé rostliny. Listy budou světlé, žloutnutí v důsledku zpomalení výroby chlorofylu.


P

Fosfor je vyžadová pro přeměnu světelné energie na chemickou energii během fotosyntézy a také pro mobilní komunikaci a reprodukci. Pomáhá rozvoji kořenům, květům a plodům. Pokud chybí fosfor budou se pravděpodobně projevovat první příznaky jako zakrnělý nebo zpomalený růst, přičemž plody budou delší dobu zrát. Rostliny s nedostatkem fosforu budou mít potíže při vstřebávání všech ostatních základních živin.


K

Draslík reguluje transport vody, tedy snižuje ztrátám vody z listů, což značí větší odolnost vůči chladnému a suchému počasí. Bohužel nedostatky jsou viditelné až když jsou závažné.


Stopové prvky

Jak jste již mohli odhadnout již z názvu, tyto prvky musí existovat jen ve velmi malém množství, přesto jsou stále důležité pro růst rostlin. Patří mezi ně síra, vápník, hořčík, mangan, měd a železo, jsou nezbytné pro výrobu chlorofylu. Pozor, pokud chcete přidat stopové prvky do chilli rostlin, když jich mají dostatek stanou se pro ně toxickými.


pH

pH používá k měření kyselosti nebo zásaditosti. Schopnost rostlin přijímat živiny je určeno pH a teplotou. Pokud vaše půda je příliš kyselá nebo příliš zásaditá pak nebude rostlina přijímat živiny. To následně vede k nedostatkům a rostliny budou malé a zakrslé s velmi malou produkcí. Nejlépší pH je kolem 6.


Druhy hnojiv - chemické

Existuje mnoho typů hnojiv, většina obsahuje tří základní prvky NPK, na růst používáme s vyšším poměrem N - dusíku. Při období květu a růstu plodů obněníme a použijeme hnojivo, které obsahuje více P - fosforu. Můžete také použít nějaké hnojivo se stopovými prvky. Ovšem většina základních hnojiv, již tyto složky v sobě mají.


Organické

Jak už název napovídá, jedná o hnojiva na přírodní bázi. Určitě mnohem vhodnější pro použití pěstování plodin. Nejběžnější organická hnojiva obsahují krev, rybí a kostní moučku, mořské řasy atp. Rozhodně stojí za zmínku obyčejný kravský hnůj a kompost. Např.
kávová sedlina bude mít asi 2-0.3-0.6 EC


zdroj: http://www.thechileman.org + mé vlastní poznatky


Původ Chilli

Pochází z Indie či z dálného východu. Pravděpodobně proto, že se Kolumbus plavil do Karibiku, kde našel nějaké papriky, které patří do rodné země, a myslel, že je někde poblíž Indie. Ve skutečnosti existují přesvědčivé důkazy, že papriku původně rozšířili z Jižní Ameriky, kde byly nejprve kultivované snad již v 5000 př.n.l.

Jakmile se otevřel Nový svět a obchodní cesty, chilli se rozšířilo s neuvěřitelnou rychlostí, a tím i jeho popularita. V zemích, jako je Španělsko, Itálie, Nizozemí, Portugalsku a Maďarsku byl neobvykle vysoký počet chilli.


Z historie

Chilli papriky jsou domácím produktem v Jižní a Střední Americe. Byly zavedeny v jižní Asii v 15. století a přišli ovládnout svět obchodu s kořením. Jen málo kdo si dokázal představit dopad objevu Kolumbuse koření tak pronikavého, že soupeřilo se známějším černým pepřem v jižní Asii. Indie je v současnosti největším producentem chilli na světě.

Existuje asi 25 druhů rodu Capsicum, pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky. Několik druhů, byly po domácku pěstované pro výrobu mnoha typů, od sladké až po silně ostré.

Chilli papriky jsou možná první rostliny, které zdomácněly ve Střední Americe, je důkaz, že se spotřebovávali již před 7500l př.n.l.

Mexiko a Střední Amerika je považována za původce Capsicum annuum, a Jižní Amerika Capsicum frutescens. Ty se poprvé objevily v Jižní Asii v 16. století a mají nyní dva nejvýznamnější druhy v této oblasti.

Pálivé odrůdy jsou nejcennější a často pěstované v Jižní Asii. Byly zavedeny v jižní Asii v 16. století portugalskými a španělskými průzkumníky prostřednictvím obchodních cest z Jižní Ameriky.

Chilli bylo snadné začlenit do místní jihoasijské kuchyně snad proto, že lidé již byli obeznámeni s ostrou a kořeněnou chuťí. Hromady červeného a žlutého chilli koření s kurkumou syté barvy jsou na každém potravinářském trhu v Indii dodnes.

Mnoho odrůd chilli byly vyvinuty s názvy jako Dhani ze severu a východu Sannam, Nalcheti, Todappally, Jwala, Mundu a Kanthari z jihu. V Indii jsou rozdíly především mezi barvou a velikostí.


__________________________________________________________________________________


Druhy a odrůdy


Chilli bylo nejprve kultivováno obyvateli Střední a Jižní Ameriky kolem roku 7000 př.n.l. a nyní jich je svoji škálou více než 3000 známých odrůd od nejméně až po ohnivě palivé odrůdy jako např. Naga Morich

Botanicky 'rod', které všemu chilli patří, je Capsicum (CAP-see-coom), z řeckého kapto smyslu 'na skus'. Rod Capsicum, je také členem širšího Solanaceae? nebo rodu lilkovitých, a proto chilli papriky jsou úzce spojeny s jejich geneticky příbuznými rajčaty, bramborami, tabákem a lilkem.

Capsicum se skládá z pěti domestikovaných druhů a dvaceti tři volně žijících druhů.


Domestikované druhy

Pět domestikovaných druhů: Annuum, Baccatum, Chinese, Frutescens, Pubescens jsou nejčastějimi druhy.


Chinense až 970.000 SHU
Frutescens až 150.000 SHU
Annuum až 100.000 SHU
Pubescens až do výše 50.000 SHU
Baccatum až 30.000 SHU


Capsicum Annuum (ANN-you-um)

Annuum znamená 'výroční' je vlastně nesprávné označení za předpokladu, že chilli, jsou trvalky za vhodných růstových podmínek. Tento druh je nejběžnější a široce kultivovaný pěti domestikovaných druhů a zahrnuje:

Ancho, Bell Pepper, Cayenne, Cherry, Cuban, De Arbol, Jalapeno, Mirasol, Ornamental, New Mexican, Paprika, Pimiento, Pequin, Serrano, Squash a Wax pod druhy.

Annuum je rozděleno do dvou kategorií, sladké (nebo mírně pálivé), papriky a pálivé chilli papriky.



Capsicum Chinense (chi-NEN-viz)

Chinense znamená 'z Číny' je to také nesprávné pojmenování, tento druh vznikl v Amazonii, je dnes běžný po celém Karibiku, Střední a Jižní Americe a v tropech.

Tento druh zahrnuje mnoho světových nejpálivějších kultivarů, včetně:

Habanero, Scotch Bonnet a legendární Red Savina. A plody, stejně jako rostliny jsou velmi rozdílné i u tohoto druhu, mají charakteristické a výrazné ovocné aroma, často označované jako meruňka.

Chinense jsou tropické druhy, nejlépe se jim daří v oblastech s vysokou vlhkostí. Jedná se o relativně pomalu rostoucí druhy, s delším vegetačním obdobím než mnoho jiných druhů a semena mohou velmi dlouho klíčit.



Capsicum Baccatum (bah-COT-tum or bah-KAY-tum)

Baccatum ve smyslu 'berry-like' se skládá z kultivarů z Jižní Ameriky známý jako Aji. Jsou téměř stejně pálivé jako druhy jako druhy Annuums.

Baccatum se obvykle odlišuje od ostatních druhů žlutými nebo světle hnědými fleky na okvětí a žlutými prašníky. Mnoho druhů jsou vysoké, často dosahuje 1,5 metru na výšku a lusky jsou obvykle vztyčené.



Capsicum Frutescens (fru-TES-enz)

Frutescens znamená 'křovinatý' nebo 'chundelatý' není široce kultivovaný, s výjimkou Tabasco, který byl použit při výrobě světově proslulé omáčky od roku 1848. Další slavná odrůda je Malagueta, který roste v Amazonii a Brazílii, kde vznikl pravděpodobně z těchto druhů.

Frutescens rostliny jsou kompaktní, mají mnoho stopek a narůstají mezi 1 - 4 metrem, v závislosti na místních podmínkách. Květiny mají zelenobílé okvětí bez skvrn a fialové prašníky. Pod typy jsou méně pestré než ostatní druhy (s výjimkou Pubescens). Plody jsou často malé, špičaté a rostou vzpřímeně. Tento druh je obzvláště dobrý pro pěstování v květináči a jedna rostlina může produkovat 100 a více lusků.



Capsicum Pubescens (pew-BES-enz)

Pubescens znamená 'chlupatá' má pravděpodobně nejméně společné s pěti domestikovanými druhy a je jediným domestikovaným druhem Capsicum bez divoké podoby. Nicméně dva druhy volně žijících 'Cardenasii' a 'Eximium' je v úzké souvislosti s tímto druhem. Pubescens má kompaktní růst (podobné vinné révy) a může vyrůst až 2,4 metrů vysoký, i když 60 cm je pro tento druh více obvyklý. Mají purpurové okvětí, fialovo bílé prašníky a stojí vzpřímeně z listů. Lusky jsou obvykle ve tvaru hrušky nebo jablka.

Zajímavé poznamenat, že druh je 'izolovaný' z jiných zdomácnělých druhů, protože nemůže opylovat a křížit se s nimi. Dalším charakteristickým rysem tohoto druhu jsou černá semena plodů. Odrůdy k němž patří peruánské 'Rocoto' a mexické 'Manzano'.


__________________________________________________________________________________



Capsaicinoids

Jedná se o řadu složitých chemických sloučenin s názvem capsaicinoids které jsou odpovědné za pálivost chilli. Kapsaicin je nejznámější, i když vědci identifikovály a izolovály jiné přírodní členy tohoto pálivého původce(Dihydrocapsaicin, Homodihydrocapsaicin, Nordihydrocapasaicin) a jedné syntetické podobizně (Vanillyamide). Ten se používá jako referenční bod pro určení relativní ostrosti ostatních.

Kapsaicin a dihydrocapsaicin jsou odpovědni z přibližně 80-90% capsaicinoid v paprice, a proto jsou zdrojem většiny ohnivosti. Bilance pálivosti je tvořeno přítomností jedné nebo více menších capsaicinoids.

Jsou-li požívány, capsaicinoids dráždí tigeminal buňky (receptory bolesti, které se nachází v ústech, nosu a žaludku), z nichž se uvolňují chemické látky známé jako P z krve do mozku, který říká, že jste jedli něco teplého. Mozek reaguje splachování těla s vodou, aby se pokusila uhasit plameny, což je důvod, proč po náročné a zejména ohnivé chilli někteří lidí topí v potu.

Trigeminu buňky jsou také připojeny k produkci endorfinů, morfium proti bolesti, je přirozené, že vytvářejí pocit pohody. Tím zrychlené uvolňování endorfinů, které jsou často uváděny jako důvod, proč je někteří pojídači chilli jsou závislý na ohnivých potravinách. Opakovaná spotřeba chilli také mate trigminal buněk, což je také důvod, proč někteří 'pojídačů chilli' si vybudovali toleranci na kapsaicin a můžou jíst nejžhavější habanero dokonce bez mrknutí oka.


Jak a kde se bere kapsaicin?

Capsaicinoids jsou produkovány žlázami na křižovatce placenty a pod zdí. To se šíří nerovnoměrně po celém vnitřku, ačkoli většina je soustředěna ve střední placentární tkáni. V rozporu s populární tvrzením, že semena jsou zdroje tepla. Avšak kvůli své blízkosti k placentě, absorbují kapsaicin. Tudíž jsou pálivé.


Scoville jednotky (SHU)

V roce 1912, Wilbur L Scoville, farmakolog vyvinul Scoville Organoleptické zkoušky. Tento test je ředění chilli papriky rozpuštěné v lihu a zředěný vodou s cukrem. Několik ředění bylo vyzkoušeno až kapsaicin (ostrost) již nebylo možné zjistit. Jedna část kapsaicinu na 1.000.000 kapek vody (asi 1 g na 26 000 litrů vody) je oceněn na 1,5 jednotek Scoville.

Nicméně test byl velmi subjektivní, a dnes je nahrazen vysokým tlakem kapalinové chromatografie (HPLC).


Vysokotlaká kapalinová chromatografie (HPLC)

Vysokotlaká kapalinová chromatografie (HPLC), někdy nazývana vysokoúčinná kapalinová chromatografie je založena na laboratorním testu, který detekuje a měří různé capsaicinoids. Chilli je umístěno do chromatografu a pod vysokým tlakem, stroj odděluje kapsaicin z celkového objemu kapaliny a tím počítá koncentrace kapsaicinu v částech na milion (ppm). Vynásobte ppm HPLC částkou 16 to dostanete přibližné Scoville ostrost hodnocení. Např. pokud celková capsaicinoid obsahem 36000 mg / kg vynásobením této hodnoty 16 znamená 576.000 SHU.


zdroj: http://www.thechileman.org

_________________
Mad Head

Semínka od Hlavy

Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvek: 1 ] 

Všechny časy jsou v UTC


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz